28 Kasım 2015 Cumartesi

BREAKING BAD HAKKINDA HİÇ DUYMADIKLARINIZ

Dünyanın en ünlü dizilerinden biri olan Breaking Bad'i bilmeyen yoktur sanırım. Vince Gilligan'ın yönettiği, Walter White'ın önüne geçilemeyen hırsından, Jesse Pinkman'ın saflığı ve "Yo b*tch!" ine, Walter White Jr.'ın sadece kahvaltı masasında görülmesinden, Hank'in yıllarca hiçbir şey çakmamasına, Saul Goodman'ın sahtekarlığına rahmen sempatik olmasından, Skyler White'ın gıcıklığına ve daha aklıma gelmeyen milyonlarca sebebe kadar her şeyini sevdiğimiz bu muhteşem dizi hakkında bildiklerimizden çok bilmediklerimiz var aslında. İzledik izlemesine, ama gereken mesajları aldık mı? Bence çoğunu atladık. Ben de o bilinmeyenleri araştırdım ve gerçekten ilginç sonuçlara vardım. İşte o ilginç bilinmeyenler listesi:

1- WALTER WHITE GERÇEKTEN VAR!



Teksas'ta yaşayan William Duncan isimli bir kimya öğretmeni yılında evinde meth pişirirken yakalanıp tutuklanmış. 2011 yılındaysa 74 yaşındaki matematik profesörü Irina Kristy yine Boston'da evine kurduğu meth laboratuvarında yakalanmış. Yine Kuzey Carolina'da bir öğretmen asistanı ve meth şefi Marc Hodges tutuklanmış. Ve Walter'ın en çok ilham verdiği 3. dereceden kanserli bir öğretmen olan Stephen Doran meth satarken yakalanmış. Bundan daha da ilginç olan haber ise 2008 yılında, henüz dizi bile yayınlanmamışken Alabama'da arananlar listesinin başında meth satmaktan aranan bir isim vardı. Adamın ismi WALTER WHITE. Ama dizideki Walter gibi öğretmen de değilmiş, kanser de değilmiş. görünüşe göre Vince Gilligan bu abimizden oldukça etkilenmiş. Sonuca bakarsak şekil A; Breaking Bad, Kurtlar Vadisi'ni sollayarak suça teşvik etmede birinciliğe yerleşiyooor.


2- HEİSENBERG DE GERÇEKTEN VAR



Walter'ın alter egosu, ikinci kişiliği Heisenberg de gerçek bir isim. 20. yüzyılın en önemli fizikçilerin biriymiş hatta Werner Heisenberg. Kuantum fiziğinin mekaniklerini geliştirmesi üzerine bir de Nobel ödülü almış.

3- OYUNCULARIN ÇOĞU KOMEDYEN



Bob Odenkirk (Saul Goodman)'ün kendisinin tasarladığı skeçleri yayınlanmış Mr. Show isimli programda. Bill Bur (Kuby) ve Lavell Crawford (Huell) hatırlarsanız Gus Fring'in yancılarıydılar ve onlar da komedi dünyasındalar.

4- GUS FRING, ZOMBİ OLARAK ÖLDÜ



Gus Fring aslında benim sevdiğim bir karakterdi ölümüne üzülmüştüm 4. sezonun finalinde. Vince Gilligan, bu kez de Gus Fring'in ölümünün efektleri için The Walking Dead yapımcılarından yardım istemiş. Gred Nicotero ve Howard Berger da seve seve yardım etmiş ve bir model oluşturmuşlar. Oluşturdukları model Gus Fring'i gördüğümüz son halin ta kendisi. O efektleri yapmak aylarını almış bir de. Gilligan, Fring'in bu sıra dışı ölümü için roket uzmanı olan John Whitedale Parsons'ın fikrinden yararlanmış.

5- WENDY, ASLINDA GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ BİRİ DEĞİL



Kendisini bir hayat kadını olarak tanıdığımız Wendy'yi canlandıran Julia Minesci aslında gayet sağlıklı ve güzel bir ablamızmış. Birçok maratona katılan bir sporcuymuş hatta.

6- GALE'İN KARAOKE VİDEOSU

Rahmetli Gale, Walter'ın hırslarından ve onun tahtına geçme sevdasından ölmüştü hatırlarsanız. Dizide bir kısmı yayınlanan karaoke videosunun tamamı internette yayınlanmış. İşte buradan izleyebilirsiniz.



7- JESSE PINKMAN'IN YÖNETTİĞİ MÜZİK VİDEOSU

Jesse'nin bir müzik grubu varmış. Gerçekten de iyi çalıyorlar anladığım üzere. Jesse, kliplerini de bizzat yönetmiş. Bu videoda dikkat ederseniz yine pembe ayıcık görünüyor.



8- WHITE AİLESİNİN EVLERİ, GERÇEKTEN BİR AİLENİN EVİ



Gerçekte bu ev 1973 yılından beri Fran isimli bir kadına ait. Ev sahibi hiç de evine haftada yüzlerce arabanın ve insanın gelmesini umursamıyormuş.

9- SKINNY PETE PİYANO SAHNESİ İÇİN ÇOK SIKI ÇALIŞMIŞ

5. sezon 3. bölümde yer alan piyano sahneside Charles Baker (Pete) Bach'ın Solfeggietto'sunu çalabilmek için çok çalışmış. Charles Baker zaten bir piyanistmiş, zaten o sahneyi gördükten sonra farklı bir şey de düşünemezdik.



10- WALTER'IN LOTO SAYILARI TAMAMEN YANLIŞ DEĞİL

Loto kuponundaki sayılar belki 80 milyon doları kazandırmıyordu ama Breaking Bad'in çekildiği Albuquerque'deki Q Stüdyolarının koordinatlarını işaret ediyordu.



11- PEMBE AYICIK UÇAK KAZASINDAN ÖNCE DE VARDI



Havuza düşen pembe ayıcığı hatırlamayanınız yoktur sanırım. Gillian'ın söylediğine göre yazarların uçak kazasını ve ayıcığı senaryolaştırması haftalarını almış. Pembe bir ayıcığın havuzda yüzüyor olması fikri hoşlarına gitmiş ama, senaryoda ayıcığın nereden geldiği yer almıyormuş. Ama o pembe ayıcığı ondan önce Jane'in yatak odasındaki tabloda gördüğümüz de bir gerçek.

12- BREAKING BAD ŞİDDET BAĞIMLILARINA YARDIMCI OLUYOR

Amerika'nın en büyük rehabilitasyon merkezlerinden biri olan ve Albuquerque'de yer alan bir klinikte, gelen hastalardan "Breaking Bağımlılığı" teşhisi konulanlara 12 haftalık ücretsiz tedavi uygulanıyormuş.

13- BRYAN CRANSTON CİNAYETTEN ARANIYORMUŞ

Bryan Craston ve kardeşi Florida'da bir restorantta çalışıyorlarmış ve restorant şefi bir çeşit mafya üyesiymiş. Cranston şef hakkında "Senin ne kadar iyi davrandığının bir önemi yoktu, o herkesten nefret ederdi ve elinde bir baltayla herkese bağırırdı." demiş.

Şef, öldürülmüş bir şekilde polis tarafından bulunmuş. Polis bunun ardından restoranta gelip herkese bir an için hiç şefi öldürmeyi düşünüp düşünmediklerini sormuş. Herkes de şefi öldürmeyi düşündüğünü söylemiş. Ama en çok göze batan Bryan Cranston ve kardeşiymiş, bu durumda bir süre şüpheli konumundalarmış.

14- GUSTAVO FRING'İN RESTORANTI GERÇEKTEN DE BİR TAVUK RESTORANTI




Gus Fring'in Los Pollos tavuk restorantı aslında Twisters isimli bir tavuk restorantına ait. Çekimler tamamen bitirildikten sonra tabii adı değiştiriliyor. Ama içeride hala Los Pollos Hermanos logosu hala duruyor. Twisters, bildiğimiz turist akınına uğruyormuş şu sıralar.

15- SALAMANCA KUZENLERİN GÖZ KAPAKLARI YOK



Kuzenleri oynayan Daniel ve Luis Moncado bir süre gangsterlerin arasındalarmış ve hapishanede de bulunmuşlar. Luis sanırım biraz delirmiş ve gözkapaklarına "F U" harflerinden dövme yaptırmış. Nasıl olduğunu algılamak bile gözlerimde ağrı yaptı ama dövmeyi yapan kişi Luis'e gözkapakları çok ince olduğu için iğnenin gözlerini delebileceğini söylemiş, bu nedenle gözlerine bir kaşık sokarak dövmeyi yaptırmış.

16- VINCE GILLIGAN VE BRYAN CRANSTON'IN İLK KARŞILAŞMASI BREAKİNG BAD DEĞİL



Daha önce X-Files'ı yöneten ve senaristliğini yapan Gilligan, Bryan Cranston ile ilk kez o dizide tanışmış. Cranston, bir çeşit çılgın ve ırkçı bir çatı ustasını canlandırıyormuş. Bölümde arabayı boyun kıracak derecede hızlı sürmesi gerekiyormuş yoksa kafası havaya uçabilirmiş. Gilligan, Walter White rolü için biraz korkutucu, biraz da iğrenç ama aynı zamanda insanlığını kaybetmemiş ve derin duygulara sahip birisini aradığını söylemiş ve "Bam!" işte adamımız Bryan Cranston olmuş.

17- MAVİ METH YAPILMAYA ÇALIŞILMIŞ

Breaking Bad'de ilk kez mavi meth çıktığı zamanlarda Amerika'da müşterileri kandırmak ve meth'in daha çok alınmasını sağlamak için içine mavi boya katmışlar. Ama normalinden çok daha fazlasına mal edilmesi sonucunda yapmayı bırakmışlar.

18- HEİSENBERG'İN ŞAPKASI ASLINDA GÜNEŞ YANIĞINDAN KORUNMA AMAÇLIYMIŞ



O ünlü fötr şapkayı Walter kafasını kazıtmak zorunda kaldığı için kafası yanmasın diye vermişler aslında. Bryan Cranston bunu bilerek takmış kafasına şapkayı hatta. Ama bir anda onun ikinci kişiliğinin simgesi haline geldi tabii.

19- MİKE'IN GİTTİĞİ(!) BELİZE ASLINDA BİR TATİL YERİYMİŞ



Hank'i ilk öldürmeyi düşündükleri zaman sözü açılan ve Walter'ın Mike'ı gönderdiğini söylediği Belize, aslında tatil için mükemmel bir yermiş. Ama bu diziden sonra herkes ölümle bağdaştırmıştır sanırım. Turisti bile azalmış olabilir bölgenin.

20- TUCO ÖLMEK ZORUNDAYDI



Walter ve Jesse'nin ilk büyük düşmanları Tuco'yu oynayan aktör Raymon Cruz'un başka bir dizisi başlıyormuş. Gitmesi gereken dizi de The Closer'mış. Bu durumda Breaking Bad'de daha fazla kalamazdı ve onu öldürmek zorunda kaldılar. Aslında bu diziye faydalı bile oldu, ilk önce Heisenberg'in Tuco'nun ofisi patlatması ve ardından yaşananlar Heisenberg'in kişiliğinin oturmasına neden oldu.

21- BREAKİNG BAD OYUNCULARI SEİNFELD'DE DE BİR ARADALARDI

Seinfeld, hepimizin bildiği gibi 80'lerin sonunda ve 90'ların başında yayınlanan efsanevi bir sitcomdu. Dizide kimler rol aldı dersiniz? Bryan Cranston'ı; diş doktoru Tom Whatley olarak; Anna Gunn'ı Jerry'nin kız arkadaşı olarak; Bob Odenkirk'ü Elaine'in erkek arkadaşı olarak; Jessica Hecht'i de iki kez ayrı rollerde görüyoruz Seinfeld'de.




22- BRYAN CRANSTON POWER RANGERS'DA

Benim en çok güldüğüm bu olay sanırım. Nereden nereye dedirtti.



23- WALTER WHİTE'IN ADI WALT WHİTMAN'DAN GELİYOR

Hatırlarsanız Gale bir ara Walter'a Walt Whitman'ın Leaves of Grass kitabını veriyor. 5. sezon'un sezon ortası finali yine Walt Whitman'ın bu kitabındaki 271. şiiri olan "Gliding Over All" adını taşıyor. Zaten Hank'in jetonunu düşüren de yine bu kitap oluyor.





Tüm bunları araştırırken, gidiyoruz Moda'da yeni açılan Walter's Coffee Roastery'ye ve kahvelerimizi yudumluyoruz. Mekan hakkında da bilgi edinmeniz için harika bir yazı yazıyor Matsu. İşte o yazıyı da buradan okuyabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

BİZ KİMİZ?

Biz, farklılıkları biraraya getirmek isteyen sanatseverleriz.
Bumerang - Yazarkafe