6 Ekim 2015 Salı

ÇOCUK RUHLU YETİŞKİNLER İÇİN ÇİZGİ FİLMLER

Benim gibi hem yetişkin olmak hem de çocuk kalmak isteyenler zaman zaman dış dünya ile etkileşim içinde olmaktan sıkılıp kendilerini başka bir dünyaya kapatmak isterler. Böylece her gün televizyonda gördüğümüz haberlerden bir nebze olsun kurtulup nefes almayı başarırız. Kimseye "Duyarsız ol, dış dünyayla iletişim kurma!" demiyorum, ama bazen yalnız kalmak ve bu sırada gülüp eğlenmek hepimizin hakkı diye düşünüyorum. Bunları düşünürken de kendimi çizgi film izlerken buluyorum. Ama tvde gezindiğimizde de üç boyutlu, çirkin, yaratıcılıktan uzak, çocukların zekasıyla alay eden çizgi filmlerle karşılaşıyoruz. Acaba bunu yaşlanmaya başladığım için mi söylüyorum bilmiyorum, ama bana gayet çoğu çizgi film, çocuk zekasına hakaretmiş gibi geliyor. Bilindiği üzere en çok yetişkinlere hitap eden, onlara yeniden düşünmeyi ve daha iyi bir insan olmayı tavsiye eden kitaplar, çocuk kitaplarıdır. Bunun en basit örneği olarak herkesin bildiği eser Küçük Prens'i söyleyebiliriz. Ama son dönemlerde hiç de hem çocuklara hem büyüklere hitap eden kitaplar, çizgiromanlar, çizgi filmler çıkmıyor. En azından etrafımdaki çocuklara bakarak söylüyorum ki, çok daha iyisini hak ediyorlar, hepimiz daha iyisini hak ediyoruz. Ben kendi adıma söyleyebilirim ki daha iyileri çıkana kadar eskileri izlemeye devam edeceğim. Ama eskilerin yanına çok nadir de olsa yenileri de eklenmiş bulunmakta. O çok sevdiğim çizgi filmleri sizin için listeledim.



1- Sailor Moon (1995-2000)



Ortaokul çağındaki Usagi ve arkadaşlarının her biri bir gezegenden güçlerini alan savaşçılardır ve dünya üzerinde egemen olmaya çalışan kötü güçlere karşı savaşırlar. Sailor Moon, 1995-2000 yılları arasında yayınlanan bir animedir. Birçok sezon ve birçok serisi yayınlanır. Hepsi birbirinden güzeldir, herkes için geçerli olmasa da bazı bölümlerinde de duygulanıp ağlamanız garantidir. Özellikle Mamoru'nun ölümü beni yıkıma uğratmıştı.

2- Ed, Edd, Eddy (1999-2009)



Üç şapşal kafadar olan Ed, Edd ve Eddy'nin maceraları oldukça eğlencelidir. Ed en saf olan karakterimizdir. Genelde zamanınızı onun yaptıklarına gülmekle geçirebilirsiniz.

3- Cat-Dog (1998-2005)



Yanlış hatırlamıyorsam Nickelodeon kuşağında izliyorduk bu çizgi filmi. Birbirlerine yapışık olarak yaşamak zorunda olan bir kedi ve bir köpeğin yaşamını anlatır. Kedi daha akıllı ve sinsidir, köpek ise daha deli doludur. Aslında bir çeşit birbirlerini tamamlama olayı içerisindedirler. Bence bunu çocuklara izletirseniz kişilik bölünmesi bile yaşayabilirler, o yüzden tamamen yetişkin çizgi filmi olduğu kanısındayım. Filmlerin aksine, tüm çizgi filmlerde olduğu gibi Cat-Dog'u da Türkçe dublaj izlemenizi tavsiye ederim.


4- Foster's Home For Imaginary Friends (2004-2009)



Cartoon Network'ten kaldırıldığında çok üzüldüğüm çizgi filmdir. Yaşlı ve sevimli Foster'ın evinde kalan ve hepsi birbirinden deli olan hayali canavarları konu edinir. Bu ev aslında bir çeşit sığınma evi gibidir. Mavi hayali canavarımız Bloo ise dünyanın en komik ve sevimli karakteri olmaya adaydır benim gözümde.


5- The Marvelous Misadventure's of Flapjack (2008- Devam ediyor)



Şeker adasına gitmeye çalışan Flapjack ve Kaptan Yosun'un maceralarını anlatır. Aşırı sevimlilikten öldürebilir. Siz de onlarla birlikte denize açılmak isteyebilirsiniz. Hayalgücünün sınırlarını zorlayarak yazıldığını düşünmekteyim.

6- Peanuts



Charlie Brown'u, Snoopy'yi Woodstock'u bilmeyen varsa çocukluğunu hiç yaşamamış demektir. Açılış müziği de unutulmazların arasındadır. Hala daha bulabilen varsa kaçırmasın izlesin derim. (Snoopy'nin uykusundan ben de istiyorum)

7- Steven's Universe (2013- Devam ediyor)



Steven, annesini kaybettikten sonra onun aslında farklı güçleri olan bir çeşit uzaylı olduğunu öğrenir. Bu güçlerin bir kısmı kendisinde de vardır ama yaşı küçük olduğu için pek de kontrol edemez. Yardımına annesinin arkadaşları olan Pearl, Ametist ve Garnet koşar. Çizgi filmimiz de bu dördünün maceralarına odaklanır. Pearl, Ametist ve Garnet her seferinde başını derde sokan Steven'ın yardımına koşarlar. Kesinlikle çocuk kalmış yetişkinlere birebirdir. Üstelik yeni bir yapım olmasına rağmen böyledir.

8- Clarence (2014- Devam ediyor)



Clarence, Sumo ve Jeff'in maceralarını konu edinen dizimiz son derece acayip bir çizgi film. Clarence'ı özel yapan kısım sadece maceraları ve tuhaf arkadaşları değil. Bunun yanında diğer çizgi filmlerde bulunan sıradanlıklardan fazlasına tanık oluyoruz. Örneğin Clarence'ın annesi sevgilisiyle birlikte yaşıyor ya da Jeff'in iki ebeveyni de kadın. Yani sıradan aile yapısının sınırlarını zorluyor ve size farklılıklarla birlikte yaşamayı öğretiyor.

9- Adventure Time (2010- Devam ediyor)



Finn ve Jake dünyanın en iyi arkadaşlarıdır bana sorarsanız. Maceradan maceraya koşup dururlar. Biraz da psycodelic bir yanı vardır bu çizgi filmin. Bir bölümünde Ice King, kendi kraliçesini kendisi imal etmişti(!). Kraliçesini başka karakterleri parçalayıp o parçaları bir araya getirerek yaratmıştı. Yani çocuklara izletirseniz o çocuk biraz delirebilir. O yüzden yetişkinlerin izlemesi daha çok tavsiyemdir.

10- The Amazing World of Gumball (2011- Devam ediyor)



En sevdiğim çizgi film olduğunu söyleyebilirim. Gumball ve Darwin hayatınızda tanıyabileceğiniz en çılgın ikilidir. Hergün sadece okulda yaşadıkları değil evde olanlar da bir gariptir. Anneleri evin çalışan üyesiyken babaları yan gelip yatan şişko bir tavşandır. Bu durum ailelerini anaerkil yapar. Ailelerinin en akıllısı 5 yaşındaki kız kardeşleridir. Darwin ise yürüyen bir balıktır ki oralara girersek bir daha çıkamayabiliriz. Büyükannelerini de arada bir görürüz ve gördüğünüzde yeni sevgilisini tanıştırmaya geliyor olabilir. Yani bunların hepsini topladığımızda kesinlikle çocuklara uygun bir çizgi film çıkmıyor ortaya. Bir bakarsınız yaşamı sorgularlar, bir bakarsınız laf arasında ekonomiyi tartışırlar. Hatta bir bölümünde kasabalarındaki pizzacı çalışmayı bıraktığı için kasabanın ekonomisinin çökmesi ve herkesin anarşiye kurban gitmesini konu edinmişlerdi. Yani bolca tavsiye edebilirim bu çizgi filmi.

11- Regular Show (2009- Devam ediyor)



Aralarında bir tane bile çocuk olmayan, parkta çalışan bir grup arkadaşı anlatan Regular Show'a bakınca genel olarak geek bir arkadaş grubunu görüyorum. Ateri oyunlarıyla deliren, partilerle çıldıran (çıldıramayan), çalışmak zorunda olan ama hiçbir zaman eğlencelerini ihmal etmeyen insanlardan bahsediyorum. Aslında pek de insana benzemiyorlar ama önemli olan kısım o değil zaten. Kas Adam'ın sürekli espri yapması ve her esprinin sonunda kendi annesiyle dalga geçmesi izlemeye değerdir mesela. Pops'ın ince sesi için bile izlenir Regular Show bana göre. Mordecai ve Rigby'nin birer metal tutkunu olmaları da yine bir diğer sağlam ayrıntıdır benim için. Adventure Time ve The Amazing World of Gumball gibi Regular Show'un da psycodelic bir yanı yok değildir.


Bu listede bulunmayan ve birbirinden güzel olan bir çok çizgi film var. Onları ekleme ihtiyacı duymamanın nedeni zaten çok fazla bilinmeleri. Yani bu çizgi filmleri sizin için alternatif olma özelliğini taşıması için listelemiş bulunmaktayım. Eğer ki izlemeye başladıysanız şimdiden iyi eğlenceler diliyorum...

1 yorum:

BİZ KİMİZ?

Biz, farklılıkları biraraya getirmek isteyen sanatseverleriz.
Bumerang - Yazarkafe