1 Ocak 2016 Cuma

EĞER BU BİR FİLM OLSAYDI


Merhaba Çizgili Sanat ailesi. Sizlerle uzun zamandır hasbihal edemedik. Anlatılacak kitaplar , yazılacak yazılar birikti birikmesine ama
yeni yıl benim blogdaki maceram için de yeni değişiklikler getirmeli diye düşündüm. Kalemimden bugün tiyatroyla ilgili birkaç söz dökülecek . Hazır mısınız ?


Tiyatroyu sinemaya tercih edenlerdenim ben . Hele bir de akşam vaktiyse oyun değmeyin keyfime. İşinden , okulundan , evinden çıkıp aynı oyun için bir araya gelen onca insanın enerjisi harika bence. Diyeceksiniz ki sinema da böyle değil mi ? Hayır efendim değil. Tiyatronun bir kültürü vardır , alışkanlıkları vardır. Tiyatro canlıdır , sahnede sizden bir şeyler bulmanız çok daha kolaydır. Işıklar , müzik , oyuncular... Neyse :) Lafı daha fazla uzatıp yazımın amacını aşmayayım en iyisi :) Bu akşamki sohbet konumuz yakın zamanda Cevahir sahnesinde izlediğim "Eğer Bu Bir Film Olsaydı" isimli oyun.

1992 yılında Saraybosna'da yaşayan Ziriç ailesinin öyküsünü izleyeceksiniz bu oyunda.  Evin büyük oğlu Alaaddin dış ses olarak ara ara oyuna karışacak , size 1992-1995 yılları arasında dünyada yaşanan siyasi gelişmeleri , popüler kültürden de eklemeler  yaparak hatırlatacak. 70 dakika gibi kısacık bir zamanda koltuklarınızda otururken savaşa dair sorgulamalar yapacaksınız. 


Barış Bey sahneye çıktığında çığlıkları içe doğru atalım lütfen :)

 Ailenin komşusu rolünde olan Bağcı'nın tam karşısında oturan beyefendi evin babası. Baba karakterinin küçük oğlu İrfan ile arasındaki atışmalar , evde aileyle birlikte yaşayan İndira Teyze , şefkatiyle aileyi bir arada tutmaya çalışan anne... Herkes bizden , manzara çok tanıdık. Belki de bu yüzden insanın içine işliyor zaten. Savaşın yıkıcı yanını içten bir anlatımla sunuyor.


Ve işte kötü adam. Savaşın oyundaki somut yansıması.(Oyunculuğunu çok beğendiğimi itiraf etmeliyim.)


Sizce de çok güzel değiller mi ?

Kısacık bir oyun olduğu için hakkında biraz daha yazarsam tüm can alıcı noktaları paylaşmış olmaktan korkuyorum:)  Niyetim oyunun keyfini kaçırmak değil , sözlerime burada son veriyorum.
 Farklı ve güzel bir akşam geçirmeyi dilerseniz bu oyun için vakit ayırabilirsiniz.

Not1: Fotoğrafların tümü devlet tiyatrosunun kendi sitesinden alınmıştır :
http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-istanbul-detay-eger-bu-bir-film-olsaydi.html

Not2: Olur da izlemeye giderseniz İrfan'ın çalıp söylediği o güzelim şarkıyı can kulağıyla dinleyin :)








0 yorum:

Yorum Gönder

BİZ KİMİZ?

Biz, farklılıkları biraraya getirmek isteyen sanatseverleriz.
Bumerang - Yazarkafe